Verschillende soorten honger

Hongergevoel, welke herken jij? Heb je vaak buikhonger of herken jij je vaker in smaakhonger? Lees het hieronder!

Hongergevoel:

Hieronder worden verschillende soorten honger beschreven, welke herken jij bij jezelf?

  • Buikhonger: knorrende maag, het lichaam heeft voedingsstoffen nodig. Is heen normaal hongergevoel, de meeste mensen hebben dit 3 tot 5 keer op een dag. Je lichaam vraagt om bouw- en voedingsstoffen.

  • Smaakhonger: je hebt trek in een specifieke smaak à Ken je dat, op eens zin in iets zoets, of juist iets hartigs? Veel mensen herkennen dat. Het kan aanleiding zijn voor overgewicht.

  • Onrusthonger: er is sprake van een of andere onrust à dit kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld emoties, zoals troosteten of verdriet. Veel mensen gaan dan (ongemerkt) eten.

  • Ooghonger: Je ziet iets, en je krijgt er zin in à Kan zijn dat je iemand op tv/Netflix chocola ziet eten en denk, he daar heb ik zin in. Of je staat bij de kassa in de supermarkt en ziet van alles liggen waar je trek in krijgt.

  • Neushonger: Het ruiken van eten kan een honger gevoel oproepen. Loop je door een straat met restaurantjes, krijg je spontaan zin in eten. Of wanneer je bij de bakker bent, want daar ruikt het vaak ook zo lekker. Let er, net als bij ooghonger op, want je honger gevoel oproept. Is het een knorrende maag, of is het puur het ruiken van eten waardoor je er zin in krijgt?

Zo ga je om met je honger gevoel:

Neem eerst een glas water. Honger en dorst worden soms door elkaar gehaald. Je denkt dat je honger hebt, maar eigenlijk is het behoefte aan iets te drinken. Een glas water kan je honger gevoel weg nemen.

Kies voor drie gezonde hoofdmaaltijden en nog een aantal verantwoorde tussendoortjes op een dag.

Als je kiest voor een tussendoortje is het advies is om een klein stukje te nemen, zodat je wel verzadiging van de smaak hebt (handig bij smaakhonger).

Er is vaak geen honger, maar wel behoefte om te eten. Zorg voor verantwoorde keuzes op deze moment en neem kleine porties.

Bedenk goed waardoor je trek krijgt in het eten. Heb je een knorrende maag, of zijn het puur je ogen of neus die zin krijgen in iets doordat ze het ziet of ruikt. Is het het tweede, neem het dan niet.

Als je meer zou willen weten of onder begeleiding zou willen afvallen, neem dan vrijblijvend contact op om te kijken wat ik voor jou zou kunnen betekenen! Misschien zijn een van deze programma's geschikt voor jou, heb je er vragen over, laat het me weten :)