Pepernoten of kruidnoten, wat kies jij?

Het is bijna Sinterklaasavond en dat betekend pepernoten eten, of heb jij liever kruidnoten? Ik zocht uit wat het verschil is.

Ik gebruik de termen pepernoten en kruidnoten vaak door elkaar. Ik zie dat ook in de winkels de woorden regelmatig door elkaar gebruikt worden. De Dikke van Dale geeft aan dat de pepernoot het synoniem is van de kruidnoot. Maar er zit toch echt verschil, ze smaken niet alleen anders, ook de voedingswaarden zijn verschillend.

Het verschil tussen pepernoten en kruidnoten

Pepernoten: Dit zijn hoekige brokjes, de structuur is zacht en wat taai (lijkt op taaitaai). Pepernoten worden gemaakt van roggemeel. Naast een aantal verschillende specerijen wordt er vaak ook anijs toegevoegd aan het beslag. Dit geeft een kenmerkende smaak aan de pepernoten.

Kruidnoten: Dit zijn plat gedrukte knapperige bolletjes. Ze worden gemaakt van tarwebloem met speculaaskruiden.

Gezonde keuze

Wanneer je gaat kijken naar de voedingswaarden bevatten pepernoten minder calorie├źn dan de kruidnootjes. Een portie pepernoten (25 gram) levert je 90 kcal terwijl een portie kruidnoten je 113 kcal levert. Een portie chocolade kruidnoten bevat zelfs 120 kcal! Daarnaast zijn de pepernoten ook lager in vet, bevatten ze minder koolhydraten, maar wel iets meer suiker per 100 gram.

Of je nu kiest voor de pepernoten of toch voor de kruidnoten, onthoud dat het een extraatje is. Neem dus niet te veel, serveer het bijvoorbeeld in kleine schaaltjes. En zet ook gezondere snacks op tafel zoals snoepgroente.

Wil je zelf kruidnoten maken? Lees dan hier het recept! (Voor de oplettende lezer: ja, ik haal de termen dus echt altijd door elkaar)

Bronnen
  1. Libelle. Dit is het verschil tussen pepernoten en kruidnoten. https://www.libelle.nl/food/verschil-pepernoten-kruidnoten/
  2. Gezondheidsnet. Wat is beter voor je lijn: pepernoten of kruidnootjes? https://www.gezondheidsnet.nl/feestdagen/wat-is-beter-voor-je-lijn-pepernoten-of-kruidnootjes/