Koolhydraatarm eten, is dat nou gezond?

Op dit moment zijn veel mensen bezig om koolhydraatarm te eten of zelfs een koolhydraatarm dieet te volgen. Want op deze manier zou je veel gewicht kunnen verliezen en snel kunnen afvallen. Toch?!

Afvallen met een koolhydraatarm dieet?!

Je kan afvallen door het volgen van een koolhydraatarm dieet. Want door minder koolhydraten te eten, eet je vaak minder calorieën.

Om af te vallen wil je minder calorieën eten dan je nodig hebt, een zogenaamde negatieve energiebalans creëren. Dit lukt doordat wanneer je koolhydraatarm gaat eten, je vaak de pasta/aardappels/rijst/brood gaat vervangen door groente. In groentes zitten veel minder calorieën dan in onze pasta/aardappels/rijst/brood. Je calorie inname zal veel lager zijn en zo ontstaat de negatieve energie balans. Op die manier lukt het veel mensen af te vallen met een koolhydraatarm dieet. Tenzij je de koolhydraten gaat vervangen door veel meer vetten of eiwitten.

Advies

Als gewichtsconsulente adviseer ik geen strenge koolhydraatarme diëten. De reden hiervoor is dat een koolhydraatarm voedingspatroon niet voldoende vitamines, mineralen en voedingsvezels bevat. Het Voedingscentrum geeft bijvoorbeeld aan dat een koolhydraatarm dieet (zoals het Atkins-dieet) op lange termijn kan leiden tot een tekort aan voedingsstoffen. Je eet namelijk (bij dit dieet) relatief veel vet en daarentegen weinig fruit- en graanproducten. En juist ook in ons fruit en onze graanproducten zitten voedingsstoffen die we nodig zijn.

Af en toe een koolhydraatarme dag is prima. Soms kies ik ervoor om bij een maaltijd de koolhydraten te vervangen door groente. Je kan dan bijvoorbeeld kiezen voor rijst van bloemkool of spagettie van courgette. Op deze manier krijg je veel groente binnen, en je maaltijd bevat minder calorieen, een win-win situatie dus om met regelmaat eens toe te passen (maar liever niet iedere dag).

Bronnen:
  1. Waarom een koolhydraatarm dieet niet werkt. FIT. https://www.fit.nl/voeding/dieten/koolhydraatarm-dieet
  2. Atkins. Voedingscentrum. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/atkins.aspx