Gezondere kruidkoek

Ja het kan, een gezondere variant van de lekkere, zoete, smeuïge kruidkoek! Het recept lees je hier!

Vroeger kregen we bij mijn opa en oma regelmatig zelfgemaakte kruidkoek. Ik vond dat altijd super lekker! Met deze variant heb je ook een lekkere kruidkoek op tafel staan, maar dan een stuk verantwoorder. Deze kruidkoek is onder andere gezonder doordat ik gebruik heb gemaakt van volkorenmeel en er zit niet zo veel suiker in.

Het originele recept komt uit het boek 'Slank in 8 stappen' van PuurGezond. Ik heb het recept al heel vaak gemaakt en er mijn eigen draai aan gegeven. Tijdens de trajecten met klanten werk ik graag met de 8 stappen. Het is een mooie en duidelijke aanpak om te volgen bij het afvallen. Door de 8 stappen te volgen werk je in 8 weken aan een gezond eetpatroon. Het originele recept staat bij week 1: gezonde tussendoortjes.

Een heerlijk tussendoortje dus, ook voor tijdens het afvallen. Ik raad het niet aan deze koek elke dag te eten, maar af en toe kan prima. En gezond eten kan ook echt lekker zijn.

Ga jij deze kruidkoek ook eens maken?

Ingrediënten:

 • 80 gram bruine basterd suiker
 • 250 gram volkorenmeel
 • 225 ml magere of halfvolle melk
 • 40 gram walnoten
 • 2 eetlepel speculaaskruiden van Greengypsy (je kan ook kiezen voor 1 theelepel kaneel/koekkruiden, 1/2 theelepel nootmuskaat en 1/2 theelepel kruidnagel)
 • Eventueel een scheutje citroensap

Bereidingswijze:

 1. Verwarm de oven voor op 175 graden
 2. Bekleed je bakvorm met bakpapier of vet het in.
 3. Meng het volkorenmeel met het zakje bakpoeder, de speculaaskruiden en de basterdsuiker in een kom.
 4. Voeg vervolgens de melk toe en meng het tot een glad geheel
 5. Breek de walnoten in stukken en voeg deze ook toe.
 6. Zet de kruidkoek 25 minuten in de oven. De gezondere kruidkoek is klaar als je er met een sate prikker inprikt en deze er schoon uit komt.

Eetsmakelijk!